Atentie la dependenta de jocuri pe calculator

Dependenta de jocurile pe calculator si de cele electronice a devenit in ziua de astazi o adevarata problema, care afecteaza in mod negativ libertatea celor care le practica. Urmarile produse de aceste practici necontrolate pot fi destul de drastice, atat asupra copiilor cat si a adultilor (fie ei practicanti sau parinti ai unor copii dependenti). In momentul in care intervine dependenta de jocuri, apare o oarecare  dezorganizare a vietii cotidiene, care poate duce la exmatricularea din scoala sau, mai grav, la pierderea slujbei, in cazul adultilor.

In ceea ce ii priveste pe copii, aceasta problema a dependentei de jocuri pe calculator, tableta sau telefon, se poate rezolva destul de usor prin interzicerea accesului la acestea, concomitent cu  incurajarea practicarii diverselor activitati, de genul plimbarilor, pescuitului sau practicarea unui sport. Spre deosebire de copii, in ceea ce ii priveste pe adulti, problema este ceva mai grava, deoarece trebuie sa se recurga la tot felul de terapii, al caror scop este gasirea unor preocupari  sanatoase coroborate cu incurajarea  relatiilor sociale normale.

Este suficient sa va reamintim ca aceasta dependenta de jocurile pe calculator a fost clasificata drept boala psihiatrica, fiind catalogata drept tulburare obsesiv-compulsiva, pentru a intelege ca daca sunt practicate fara limita, aceste jocuri sunt oarecum ”nocive”. Din categoria acestor jocuri, cele  online, deoarece creaza un fel de competitie pe Internet, sunt considerate de catre cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o adevarata amenintare la adresa sanatatii noastre.

Pentru cei mici simptomele provocate de dependenta de jocuri sunt izolarea in camera, ignorarea igienei personale, a meselor si a persoanelor din jurul . In cazul adultilor, lucrurile stau mult mai grav, deoarece o dependenta de jocuri electronice si pe calculator poate atrage dupa sine si pierderea locului de munca, a  famliei si a increderii in propria persoana.

Conform unor studii ale specialistilor americani, dependenta de jocuri pe calculator este mai des intalnita in cazul copiilor care au inceput aceste practici de  la varste destul de fragede, iar incidenta acestei practici este mult mai mare in randul baietilor decat in cel al fetelor.

Tot conform unor studii, s-a constatat ca aproape jumatate dintre cei dependenti de jocuri, recurg la aceata practica pe intreaga durata a noptii, fapt ce contribuie decisiv la pierderea calitatii vietii cotidiene.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *