Un ghid pentru utilizarea cupei menstruale

de | aprilie 7, 2019

Tot ceea ce trebuie sa stii despre utilizarea cupei menstruale in timpul ciclului menstrual

„Atunci cand ea sangereaza, parfumul pe care il simt isi schimba culoarea. Exista fier in sufletul ei, in acele zile speciale. Ea miroase precum o arma.”

Jeanette Winterson

La fel ca veganii, dar si ca cei care practica crossul, si utilizatoarele de cupe menstruale au capatat o anumita reputatie pentu faptul ca au adoptat aceasta metoda de protectie. Ele tind sa vorbeasca la nesfarsit despre cupele menstruale, acele obiecte mici, din silicon, pe care le introduc in vagin pentru a colecta sangele din timpul ciclului.

Eu pot sa vad avantajele folosirii unui asemenea produs „de durata” reutilizabil, dar totusi, nu pot sa nu imi pun anumite intrebari, cum ar fi: „Cum poate cineva sa scoata un obiect din interiorul sau, fara sa verse din continutul acestuia? Sunt, oare, aceste cupe, produse destinate doar pentru cei carora nu le tremura mainile atunci cand tin ceva ca aceste cupe, ce pot crea o adevarata mizerie? Ce este aceasta vrajitorie?”

Am inceput sa folosesc cupele acum sase luni si am gasit informatii interesante despre ele. Desi aceste produse de igiena intima exista din 1930, ele reprezinta o nisa nu foarte cunoscuta: 98% din femeile din SUA folosesc tampoane si absorbante. Cupele menstruale sunt inca niste obiecte considerate misterioase. Intr-adevar, unul dintre medicii pe care i-am contactat a afirmat faptul ca nu stie prea multe despre cupa menstruala. Totusi, cele care fac schimbarea, pot jura ca au facut cea mai buna alegere si vor tinde sa iti reaminteasca asta de cate ori au ocazia.

Uite tot ceea ce vrei sa stii despre cupele menstruale

Femeile care le folosesc par sa fie obsedate. Care sunt beneficiile cupelor menstruale?

Ai citit ultimele rapoarte despre mediul inconjurator? Da, deci, practic, ne facem rau noi insine. In loc sa aruncam zeci si zeci de tampoane (plus ambalajele de plastic si hartie in care sunt impachetate) in fiecare luna, este mai prudent sa investim in produse mai sustenabile; unele care se spala si se reutilizeaza timp de 10 ani. Este si mai economic pentru buzunar: intre 25 si 40 de dolari. Poti face economii semnificative timp de o decada. Cred ca este destul de rezonabil, avand in vedere faptul ca poti cheltui o avere pe celelalte tipuri de produse de igiena intima, de-a lungul intregii vieti.

Nu am inceput sa folosesc cupa menstruala din pura curiozitate sau din dorinta de a diminua propria amprenta asupra mediului desi, imi place sa iau in considerare acest aspect. Am inceput sa le folosesc dupa ce am primit mostre pentru un articol pe care l-am scris in primavara trecuta si am ramas cu ele. Am imbratisat cu drag ideea de a mai taia din costurile destinate ingrijirii intime. 

De asemenea, poti lasa chestiile astea dragute inauntru timp de 10-12 ore, fara sa iti faci griji de ce anume introduci in corpul tau: majoritatea cupelor sunt facute din silicon, un material rezistent la bacterii care este usor de spalat. cupa menstruala si recipient sterilizare

Care sunt dezavantajele?

Cand inserezi sau extragi o cupa menstruala, iti introduci degetele in canalul tau vaginal si apoi arunci continutul fie in toaleta, fie la dus. Daca propriile fluide te deranjeaza, poate ca ar trebui sa te gandesti sa folosesti un alt produs. Poate ar trebui sa iei in considerare faptul ca, utilizarea unei cupe menstruale va putea ajuta la eliminarea unor aversiuni care se gasesc la nivel cultural in ceea ce priveste menstruatia. Aceasta este un fenomen natural, o functie normala a organismului si asa ar trebui perceputa.

In cazul in care iti iei o marime nepotrivita, vei plati un produs destul de mult si nu vei putea nici inapoia banii, nici sa faci produsul cadou. Cupele menstruale pot avea mirosuri specifice si golirea lor in siguranta, in baile publice, poate fi o actiune putin incomoda, la inceput.

Dupa ce ar trebui sa ma uit atunci cand le cumpar? Exista mai multe marimi si tipuri? Sunt toate reutilizabile?

Majoritatea cupelor menstruale sunt produse reutilizabile si arata ca niste lalele. Avand in vedere ca vaginul femeii poate avea diferite forme, se pot gasi mai multe forme si marimi pe piata.

Pentru a identifica care cupa ti se potriveste, Jennifer Conti, asistenta a unui profesor de la sectia de Ginecologie si Obstetrica a Universitatii Stanford, sfatuieste ca, pentru a afla care cupa menstruala e mai buna pentru tine si corpul tau, sa se mearga la medicul specialist si acesta sa identifice lungimea vaginului.

Este necesar sa cunosti tipul cupei in functie si de anumite caractersitici cum ar fi, fluxul menstrual si daca au existat nasteri sau nu.

De asemenea, mai poti verifica lungimea propriului vagin prin urmatoarea procedura: introdu un deget si incearca sa iti identifici colul uterin; o structura moale, nu foarte ferma, care seamana cu o gogoasa. In cazul in care este necesar sa introduci tot degetul aratator, atunci ai un vagin lung. Daca reusesti sa il introduci pe jumatate, atunci dimensiunea sa este una medie. Si in cazul in care reusesti sa introduci mai putin din deget, atunci inseamna ca vaginul tau este unul scurt.

Conti sustine faptul ca acest auto-test nu este unul foarte sigur, deoarece este in functie de lungimea degetului tau. Un flux abundent sau un vagin lung implica o cupa menstruala de dimensiune mai mare. Un vagin de dimensiune mai mica necesita o cupa mai mica.

Conti recomanda ca prima cupa sa fie „de incercare si eroare” tocmai pentru a vedea ce fel de marime ti se potriveste si cu care te simti mai confortabil. Nu trebuie sa renunti daca prima cupa pe care o cumperi nu se ridica la inaltimea asteptarilor tale!

De unde stiu ca am asezat-o cum trebuie? Este posibil sa curga?

„O cupa este posibil sa curga doar in cazul in care nu a fost asezata cum trebuie sau daca este supraincarcata”, afirma R. Dardik, un profesor clinician asociat de la Universitatea din New York, sectia de obstetrica si ginecologie. Este important ca metoda in care se introduce aceasta cupa menstruala sa fie prezentata de un profesionist din aria medicala sau te poti uita in video-ul de mai jos, pentru o lectie despre cum poti introduce corect cupa menstruala.

Insa, ceea ce este considerat de baza sunt urmatoarele:

  1. spala-ti mainile!
  2. pliaza cupa prin presarea peretilor, cu degetele!
  3. introdu cupa in vaginul tau!
  4. impinge-o pana in clipa in care te simti confortabil cu ea!
  5. roteste-o putin ca sa te asiguri ca s-a deschis total!

Fondatoarele companiei „Pune o cupa inauntru”, Kim Rosas si Amanda Hearn spun ca, pentru a evita scurgerile, ar trebui verificat cu un deget curat exteriorul cupei introduse. „Daca simti colul uterin inafara cupei menstruale, ar trebui reintrodusa.” Pentru primele cicluri, este indicat sa porti si un absorbant sau niste pantalonasi speciali, pentru a beneficia de o protectie mai mare.

Cum scot cupa fara a face mizerie peste tot?

Trebuie sa spun ca eu am invatat din experienta si ca au existat situatii in care am iesit din baie aratand ca si cum as fi realizat un ritual de sacrificiu. Pentru a indeparta micul monstru, trebuie sa iti indepartezi picioarele suficient de mult incat sa iti poti introduce degetele inauntru.

„A crea a scena asemanatoare cu cea a unei crime este o preocupare des intalnita, dar a indeparta o cupa menstruala nu ar trebui sa fie o actiune murdara”, sustin cele doua, Rosas si Hearn. „Trecand de fazele de invatare initiala, vei fi capabila sa scoti cupa fara sa te murdaresti. Poti arunca continutul in toaleta, la dus. Trebuie sa ai grija sa scoti usor cupa din vagin, sa o prinzi de baza si sa o scoti cu atentie.”

Cum, Doamne iarta-ma, ar trebui sa o spal daca ma aflu intr-o toaleta publica?

Acele 10 sau 12 ore in care porti cupa, te scutesc de golirea prea frecventa a cupei. Insa, atunci cand se intampla, trebuie sa fii pregatita.”Doar scoate cupa, goleste-o si, fie o introduci fara a o mai clati, fie poti sterge tija cu putina hartie igienica.” afirma cele doua.

Uite ce imi place mie sa fac: iau un prosop sau doua din hartie, le asez pe coapse sau deasupra dozatorului de hartie igienica. Dupa ce scot cupa si golesc continutul in toaleta, asez cupa pe prosopul din hartie si apoi o infasor in aceasta. Apoi, cupa fiind acoperita, sterg partile acesteia fara a ma pata pe maini de sange. Odata ce am curatat suprafetele cupei, o reintroduc cu gandul ca o voi curata foarte bine cu prima ocazie.

Cum o curat odata ce menstruatia mea s-a terminat? Unde ar trebui sa o depozitez?

Majoritatea cupelor vin cu instructiuni. Inainte de a le arunca, gandeste-te ca este posbil sa fii nevoita sa o cureti. Poti sa introduci cupa intr-un vas cu apa fiarta (sa ai grija ca cupa sa nu atinga fundul vasului), tinand cont de cele specificate in instructiuni. Sunt recomandate doua minute, de obicei. Si gata, cupa este igienizata! Daca folosirea vaselor de gatit te face sa te simti aiurea, poti cumpara o punga speciala, tablete de sterilizare sau o oala speciala pentru cuptorul cu microunde. Insa, daca apa fiarta ucide bacteriile, de ce sa platesti bani in plus?

Nu trebuie sa imi fac griji pentru sindromul de soc toxic, nu-i asa?

Gresit! „Tot ceea ce este introdus in interiorul vaginului prezinta riscul de a crea sindromul de soc toxic”, sustine Dardik. „Totusi, daca se curata si se inlocuieste asa cum este mentionat, riscul este foarte mic.”

Acest sindrom este produs de anumite bacterii. In cazul in care produsul este tinut prea mult timp, exista riscul de  aparitie a streptococului auriu, iar corpul este nevoit sa lupte impotriva acestui inamic. Centrul de Preventie si Control al Bolilor a mentionat un numar de 323 de cazuri in anul 2016. De mentionat ca tamponul a fost doar unul dintre motivele pentru care s-a declansat acest sindrom. Celelalte motive au fost:

  • operatii
  • nasteri
  • rani deschise

Un studiu recent a demonstrat faptul ca aceste cupe menstruale, mai ales cele mari, au tendinta de a pastra urme de toxine dupa ce au fost spalate, mai mult decat in cazul tampoanelor. Sa ne ingrijoram? Poate ar fi mai indicat sa cumparam doua cupe, pentru a le putea fierbe intre introduceri si nu numai intre ciclurile menstruale.

Cat timp dureaza o cupa menstruala? Cand ar trebui sa o inlocuiesc?

Daca tu ai grija sa cureti cupa asa cum trebuie si sa o depozitezi in conditii de maxima igiena, poate dura chiar si zece ani, dupa spusele lui Rosas si Hearn dar: „Daca se rup, se sparg, devin alunecoase, inseamna ca siliconul s-a deteriorat si cupa trebuie inlocuita. Cupa este realizata din silicon medical dar, daca incepe sa curga, atunci trebuie achizitionata una noua.”

Daca am un flux abundent pot folosi cupa menstruala? Trebuie sa o golesc mai des?pliere cupa menstruala

Ceea ce trebuie sa va confirm personal este faptul ca cele care au un flux mare pot folosi in siguranta cupele menstruale. Ceea ce trebuie sa faceti este sa o goliti mai des decat este recomandat, poate o data la 2-3 ore. Atunci cand am inceput sa le folosesc, verificam cupa la fel de des ca atunci cand foloseam un tampon. Cupele se adapteaza cu usurinta fluxului pe care il ai; modelele mai mari pot mentine, de obicei, pana la 30 de ml de fluid, ceea ce le face potrivite pentru femeile care au un flux menstrual abundent. 

Am si un sterilet. Poate o cupa sa disloce steriletul?

Conti m-a asigurat faptul ca acel vacuum pe care il formeaza cupa nu este suficient pentru a avea impact asupra pozitiei steriletului. Daca, cumva, tragi, din greseala, de snururile steriletului in timp ce tragi de cupa, atunci ai putea sa ai probleme.

Dar nu ar trebui sa iti faci griji prea mari, deoarece Conti nu a intalnit pana acum un asemenea scenariu. Snururile steriletului ar trebui sa fie, intr-adevar, foarte lungi, ca sa le tragi impreuna cu cupa. In cazul in care simti orice disconfort la nivelul pelvisului, incearca sa tragi de o alta parte a cupei. Daca ai orice indoiala, cere sfatul medicul tau ginecolog. Este important sa ai grija atunci cand scoti cupa, sa prinzi usor baza pentru a elimina acel vaccum format si care ajuta cupa sa stea bine prinsa de peretii tai vaginali.

Au existat cazuri in care femeile sa fi ramas cu ele inauntru sau sa se fi luptat cu extragerea lor?

E plin internetul de mii de basme horror cu asemenea cazuri si sunt multe povesti despre cupele care nu vor sa mai iasa din „gazda” decat cu ajutor medical. Cu toate acestea, nu trebuie sa va ingrijorati  prea mult daca o cupa nu va dori sa iasa din vaginul vostru.

„Cupa menstruala nu are unde sa se duca, decat in interiorul vaginului. Nu ar trebui sa isi faca nimeni griji ca «a gresit adresa». In cazul in care cupa ta pare a fi blocata inauntru, trage putin de margine pentru a elibera acel vacuum care o mentine lipita de vagin. Daca tot nu poti sa o scoti, cel mai indicat este sa te duci la un ginecolog. 

Ce fac in cazul in care am degetele prea mici si nu ajung la cupa?

In acest caz, este indicat sa cauti acele cupe care au o tija o mare. Poti intotdeauna sa mai tai din lungimea acesteia dar, trebuie sa stii ca aceasta tija te ajuta sa scoti cu usurinta cupa. Daca nu reusesti sa scoti cupa menstruala chiar daca aceasta are o tija mai lunga, nu intra in panica! „Vaginul este un organ flexibil si format din muschi”, spune Dardik. „Daca asezi un picior pe marginea cazii, de exemplu, canalul vaginal isi va schimba forma putin si tu vei putea sa fii capabila sa ajungi mai usor la cupa.”

Rosas si Hearn sunt de acord cu faptul ca relaxarea este cheia: „Incordarea nu va face decat sa tina strans muschii vaginali si asta va face foarte dificila scoaterea cupei. Incearca sa stai in pozitie „squat” si sa impingi, folosindu-te de muschii abdominali. E ca si cum ai „naste” cupa. Aceasta actiune ar trebui sa aduca cupa mai aproape de degetele tale suficient de mult pentru a o scoate.”

Serios, pot sa am relatii intime in timp ce port cupa?

Da, doar daca cumperi cupa potrivita. Probabil ca nu te vei bucura de sex daca ai un mic con in interiorul vaginului tau, dar anumite companii au reparat acest incovenient.

Inainte de a raspunde eu insami la aceasta intrebare, am vorbit cu Conti. Ea mi-a spus ca nu ar trebui sa existe riscuri, atata vreme cat nu foloseam o cupa in forma de con. Ambele produse pe care le-am incercat s-au dovedit a fi ok din punctul asta de vedere. Am recomandat cupa Ziggy, o cupa reutilizabila, in forma de diafragma; care se aseaza in jurul colului uterin. De asemenea, am mai recomandat Discul Flex Fix, un model de unica folosinta, similar cu primul. Acesta mi s-a parut mai bun decat primul, fiind mai usor de purtat.

Avand in vedere faptul ca ambele canale sunt vecine si aici ma refer la cel vaginal si la cel anal, se poate crede ca actiunile facute pe „usa din spate” ar putea modifica pozitia cupei menstruale. Conti nu a putut nici sa confirme si nici sa nege acest aspect: „Din pacate, stiinta nu este pregatita pentru aceasta intrebare”, mi-a spus ea, afirmand totodata ca nu s-au facut studii asupra efectelor sexului anal. Ea a mai adaugat:” Chiar daca ar creste riscul de a disloca cupa , asta nu ar trebui sa opreasca oamenii din a avea relatii intime. Doar sa se puna un prosop pe jos, in caz de accidente.”

Pot folosi cupa menstruala in cazul in care am fibroame, vaginita sau endometrioza?

Poate, dar sa o luam cu inceputul: fibroamele uterine nu sunt excrescente de natura canceroasa. Ele apar pe peretii uterului si ele cauzeaza ciclurile menstruale lungi si abundente, dar si dureri in zona pelvisului.

Vaginita este caracterizata de spasme sau de contractii musculare in jurul vaginului, in timpul penetratiei, ceea ce face ca relatiile intime sa fie destul de dureroase. De asemenea, si actiunea de a purta tampoane poate cauza probleme.

Endometrioza cauzeaza cresterea de tesut inafara uterului, ceea ce poate determina menstruatii dureroase.

Femeile care au fibroame sunt nevoite sa isi goleasca cupele mai des decat celelalte, tocmai pentru ca au un flux abundent. In cazul in care ai anumite probleme care face dificila si incomoda introducerea cupei in vagin, Dardik spune ca aceste produse nu sunt cele mai potrivite pentru tine. Ai putea sa iti dai seama cum te simti, daca vei incerca initial sa porti un tampon. Daca vei avea dureri atunci cand porti tamponul, cu siguranta ca vei avea si in cazul in care vei purta cupa.

Ce fac in cazul in care cupa mea menstruala miroase ciudat?

„Majoritatea utilizatoarelor au afirmat ca nu au sesizat niciun fel de miros atunci cand foloseau cupa ForEva, asta in cazul in care nu o foloseau pentru o perioada mai mare de 12 ore” sustin Rosas si Hearn.

Una dintre cupele pe care eu le-am folosit si anume, cupa Ziggy, emana un anumit miros chiar si dupa ce o purtam o scurta perioada. Dar acest lucru nu ma mira deoarece, vorbim aici de o mini-piscina plina de sange, el insusi un lichid mirositor, lasat la marinat un timp indelungat, cam jumatate de zi. Este, intr-adevar, un mediu umed, care ma deranjeaza.

O scurta cautare pe internet mi-a aratat ce nu sunt singura. Cand am inceput sa caut „cupa menstruala” pe Google, acesta termina fraza pe care voiam sa o scriu cu…”miroase ca naiba”. Deci, da, o cupa poate sa aiba miros!

„Cupele pot fi fierte dupa ce menstruatia este complet terminata. Sau poti folosi tablete care sa le sterilizeze„, spun Rosas si Hearn. Compania Lunette, una dintre multele companii care realizeaza cupe menstruale, recomanda urmatoarele: puneti cupa intr-o solutie formata din alcool si suc de lamaie sau intr-o solutie formata din jumatate apa, jumatate otet.

Timpul in care trebuie sa stea in solutiile acestea este de o ora, inainte de a introduce cupa in apa fiarta. O puteti mentine aici un timp mai indelungat, cam 20 de minute.

Atunci cand este posibil, clatiti cupa sau stergeti-o cu servetele special create pentru cupele menstruale, dupa fiecare golire si reinsertie si sa ai grija sa nu lasi foarte mult timp cupa inauntru.

Un comentariu la „Un ghid pentru utilizarea cupei menstruale

  1. cupa

    Nu m-am gandit ca cupa menstruala a fost descoperita deja in anul 1930… eu folosesc de ani de zile, le recomand cu mare incredere!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *