Creditele imobiliare – avantaje si dezavantaje

Majoritatea persoanelor care doresc sa contracteze un credit pentru achizitionarea unei locuinte prin credit ipotecar se gandesc, in primul rand, la programul Prima Casa. Cu putine cunostinte de matematica, analizand mai in amanunt costurile acestui vestit program, multi doritori au ajuns la concluzia ca un astfel de produs bancar este si nu este o solutie foarte rentabila.

Conform analistilor financiari, in acest moment, nivelul Dobanzii Anuale Efective (DAE) pentru un credit ipotecar in euro este undeva intre  5 % si  7,5 %. De  exemplu, se ia in calcul o suma de 40.000 de euro rambursabila pe o perioada de 25 de ani. Comparand acelasi tip de credit (40.000 de euro, pe 25 de ani)  prin intermediul programului Prima Casa, reiese ca dobanda practicata pentru un astfel de credit variaza intre  4,5 % si 5 %.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, bancile au oferte comparabile. Atuul principal al acestui tip de credit nu este reprezentat de catre dobanda mica, ci de avansul mic pe care trebuie sa il plateasca cilentul (5 % fata de 25 %  la creditul imobiliar ipotecar).

Daca doriti sa contractactati un credit ipotecar in moneda nationala, pentru o suma de 40.000 de euro (echivalent RON) rambursabila pe o perioada de 25 de ani, nivelul DAE este intre  7,5 % si 10,5 %. Acelasi credit prin programul Prima Casa (tot in RON)are dobanda intre 9 % si 10,5 % pe an; in concluzie, daca doriti sa contractati un credit in lei, alegeti creditele ipotecare standard, deoarece in acest caz sunt mai avantajoase.

Din  punct de vedere al monedei in care ar trebui sa contractati un credit,  chiar daca Banca Nationala a Romaniei a incurajat si incurajeaza in permanenta imprumuturile in moneda nationala (vezi pataniile celor cu imprumuturi in franci elvetieni), parerile sunt oarecum impartite. Multi clienti isi incearca norocul contractand credite imobiliare in euro, in speranta ca acesta va scadea in raport cu leul si, astfel, vor plati rate mai mici. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu se intampla asa, iar acestia ajung sa plateasca pe langa dobanzi si devalorizarea leului, in raport cu inflatia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *