Menstruatie abundenta

de | aprilie 9, 2019

Menstruatia este considerata un fenomen natural, care are loc, in mod normal, o data pe luna. Este, practic, o hemoragie de ordin fiziologic, care apare la nivelul uterului. Aceasta „hemoragie” reprezinta fluxul menstrual, flux care poate sa difere de la o femeie la alta.

Orice femeie isi cunoaste propriul corp si stie cum se manifesta acesta atunci cand soseste perioada „delicata” a lunii. Stie ce simptome are si cat este de abundent fluxul sau menstrual.

In cazul in care se observa orice modificare la nivelul acestuia, in ceea ce priveste numarul de zile, dar si cantitatea, este importanta programarea la medicul ginecolog pentru stabilirea cauzelor. 

Este esential de stiut faptul ca un ciclu menstrual normal dureaza intre 21 si 35 de zile, iar menstruatia propriu-zisa nu ar trebui sa depaseasca 6-7 zile.

O menstruatie mai abundenta se mai numeste si menoragie. Cand isi da seama o femeie ca poate suferi de aceasta afectiune? Daca:

  • este nevoita sa schimbe mai mult de un absorbant sau un tampon in decursul unei singure ore;
  • observa prezenta unor cheaguri de sange.menstruatia abundenta

Menstruatie abundenta-cauze

O posibila cauza a unei menstruatii abundente ar putea fi un dezechilibru la nivelul hormonilor feminini si anume, progesteronul si estrogenul. In cazul in care exista o problema in acest sens, endometrul (ceea ce se elimina in timpul menstruatiei) va creste in cantitate si, de aici, si un flux mai abundent. Pentru a determina daca exista sau nu un dezechilibru, medicul va recomanda un set de analize. 

Un aspect important de amintit este faptul ca hormonii mentionati sunt controlati nu numai de tiroida, dar si de creier. In cazul in care o femeie ia un tratament pe baza de hormoni si acestia nu sunt in doza potrivita, acest aspect ar putea declansa o menstruatie abundenta.

Medicul ginecolog, pe langa acele teste de sange, ar putea cere sa se faca si un test Papanicolau, pentru obtinerea mai multor date coerente.

De asemenea, evaluarae ecografica permite medicului sa vada in interiorul aparatului genital si sa identifice posibilele probleme. Menstruatia abundenta poate avea la baza si anumite afectiuni ale ovarelor sau ale uterului. Pe suprafata acestuia din urma poate sa apara o tumora benigna, numita si fibrom.

Menoragia mai poate fi determinata si de:

  1. cancerul uterin;
  2. cancerul de col uterin;
  3. cancerul ovarian;
  4. avortul spontan;
  5. sarcina extrauterina.

De asemenea, si anumite dispozitive, precum steriletul, pot provoca menstruatii cu un flux mare. In cazul in care cineva are un asemenea dispozitiv introdus si observa modificari la nivelul cantitatii de sange pe care il pierde, trebuie sa mearga urgent la medicul specialist.

O alta cauza a menoragiei ar putea fi anumite medicamentele, precum aspirina. Medicul trebuie sa stie daca pacienta urmeaza un anumit tratament, chiar daca este vorba doar de binecunoscuta aspirina.

Ce trebuie facut daca se observa orice modificare la nivelul menstruatiei?

Este foarte importanta auto-observarea. Adica, orice femeie are responsabilitatea de a-si observa propriul corp si cum se manifesta acesta. Daca intr-o luna ea vede ca s-au produs anumite schimbari in ceea ce priveste fluxul menstrual, manifestari care nu au mai avut loc pana in acel moment, este foarte importanta vizita la medic pentru a primi ajutor de specialitate. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *