Diferitele tipuri de aparate auditive

de | septembrie 28, 2018

Exista mai multe tipuri de aparate auditive, de diferite forme si culori. Fiecare aparat auditiv este selectat si adaptat in functie de nevoile auditive ale fiecarei persoane.

Cel mai simplu mod de a clasifica aparatele auditive este de a face categoriile in functie de amplasarea lor. Exista doua tipuri principale: ITE si BTE. ITE este abrevierea de la „in the ear” din limba engleza, care se traduce in limba romana in ureche. Altfel spus, ITE este un aparat auditiv intra-auricular. BTE este prescurtarea de la behind the ear din limba engleza si care se traduce in limba romana in spatele urechii sau in jurul urechii.

Aparatele auditive intra-auriculare (ITE) exista sub mai multe forme si sunt introduse complet in interiorul urechii. Ele sunt fabricate pe masura, plecand de la amprenta canalului auditiv al utilizatorului. Exista mai multe modele, care pleaca de la cele mai mici, micro-CIC, un dispozitiv care se introduce complet in ureche, si se ajunge pana la dispozitive ceva mai mari.

Aparatele auditive BTE sunt amplasate in spatele urechii. Acestea acopera toate pierderile auditive de la usoare pana la profunde. Ele pot fi echipate cu sisteme de microfoane directionale pentru a imbunatati intelegerea cuvintelor in cele mai zgomotoase situatii. Acestea pot fi deschise sau inchise. „Inchis” inseamna ca ele sunt conectate la ureche printr-o matrita personalizata, mulata pe urechea pacientului. Ele produc multa putere si sunt usor de manevrat.

Varful este realizat pe masura, in functie de forma urechii pacientului. Este important ca acesta sa fie perfect potrivit pentru a-si indeplini functiile de amplificare si ajutor pentru intelegere. Ajutajul trebuie sa conduca sunetul pana la canalul auditiv. El imbunatateste, de asemenea, si pozitia si mentinerea aparatului la ureche. Un aspect cheie al varfului este de a inchide canalul urechii, pentru a se evita fluieraturile.

Dispozitivele deschise sunt echipate cu un tub subtire in locul varfului. Ele sunt mult mai confortabile si evita acumularea de umezeala in ureche. Un sistem deschis, adica aerisit, previne efectul de ocluzie. Ele ofera un confort de ascultare si calitate sonora naturala.

Casca de ureche seamana cu dispozitivele deschise. Cu toate acestea, receptorul, conectat la aparat printr-un tub fin, se gaseste in canalul urechii. Avand in vedere ca acesta nu mai este in carcasa, dimensiunea aparatului este redusa semnificativ si devine mai mic, mai usor, ajungand practic sa fie invizibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *