Determinarea sistemului de operare care urmeaza sa fie instalat

de | septembrie 23, 2018

Pentru inceput, verificati cerintele sistemului. Daca v-ati hotarat ca vreti sa instalati un nou sistem de operare, va trebui mai intai sa va dati seama pe care anume vreti sa il folositi. Sistemele de operare au diferite cerinte de sistem, asa ca, daca aveti un calculator mai vechi, asigurati-va ca puteti sa ii puneti un sistem de operare mai nou.

Cele mai multe programe Windows necesita cel putin 1 GB de RAM, si cel putin 15-20 GB de spatiu pe hard disk. Asigurati-va ca laptopul sau computerul este in masura sa stocheze astfel de date. Daca nu, ar putea fi necesar sa instalati un sistem de operare mai vechi, cum ar fi Windows XP.

Sistemele de operare Linux, de obicei, nu au nevoie de atat de mult spatiu si putere a calculatorului ca sistemele de operare Windows. Cerintele variaza in functie de distributia pe care o alegeti (Ubuntu, Fedora, Mint, etc).

Dupa aceea, trebuie sa va decideti daca il veti cumpara sau il veti descarca. Licentele Windows trebuie sa fie cumparate. Fiecare licenta vine cu o cheie buna pentru o instalare. Cele mai multe distributii Linux se pot descarca in mod gratuit, desi unele versiuni ale companiei sunt inchise si necesita achizitionare (Red Hat, SUSE, etc).

Al treilea pas pe care trebuie sa il faceti este sa cautati compatibilitatea software. Asigurati-va ca sistemul de operare pe care doriti sa il instalati suporta programele pe care doriti sa le utilizati. Multe jocuri care ruleaza pe Windows nu vor rula si pe Linux.

Continuati prin obtinerea unui nou sistem de operare. Daca ati cumparat o copie de Windows de la un magazin, ar trebui sa primiti un disc de instalare, impreuna cu codul produsului. Daca nu aveti discul, dar aveti un cod valabil, puteti descarca o copie a discului online. Daca instalati Linux, puteti descarca un ISO al distributiei de pe site-ul dezvoltatorului.

Cand instalati un nou sistem de operare, nu uitati sa va salvati datele, pentru ca este foarte probabil sa se stearga hard disk-ul in acest proces. Pentru a va asigura ca toate fisierele importante sunt copiate intr-o locatie de rezerva inainte de a incepe procesul de instalare, folositi un hard disk extern sau copiati datele pe DVD-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *